28.12.2013

Joulukuvia ja reseptejä


 Sopu sijaa antaa. Meillä oli tosi mukava joulu perheen ja sukulaisten kanssa. Allaolevassa kuvassa perhettä ja äitini tyylikkäässä pitsimekossaan, jota jopa joulukirkossakin takana istuvat rouvat ihailivat :)



 Koska keittiössä ei ole juurikaan laskutilaa, tarjoilimme jälkiruoat olohuoneen puolella. Tein englantilaiseen hedelmäkakkuun marsipaanista jouluisen koristelun.


Jouluperinteisiimme kuuluu anoppini reseptillä valmistettava Parfait, jonka mieheni aina valmistaa edellisenä iltana viimeiseksi jäätymään pakastimeen.


Tässä sen resepti:

Anopin ihana Parfait

400 g pakastemustaherukoita
keltuaista
1 dl tomusokeria
5 dl kuohu- tai vispikermaa
1 rkl vaniljasokeria


Marjakastike:
200 g pakastemarjoja
3 rkl sokeria


Sulata mustaherukat kohmeisiksi ja soseuta monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Vaahdota keltuaiset ja sokeri. Vatkaa kerma vaahdoksi toisessa kulhossa. Mausta vaniljasokerilla. Yhdistä vaahdot ja mustaherukkasose. Kaada jäädykeseos rengaskakkuvuokaan tai annoskulhoihin. Jäädytä foliolla peitettynä yön yli pakastimessa. Valmista marjakastike soseuttamalla marjat monitoimikoneessa. Lisää joukkoon sokeria. Nosta jääkaappiin odottamaan. Ota parfait sulamaan noin puoli tuntia ennen tarjoilua. Irrota parfait varoen veitsen avulla tarjoilulautaselle. Voit myös kastella vuoan nopeasti kiehuvaan veteen. Varo kuitenkin, ettei pinta ala sulaa. Tarjoile jäädyke marjakastikkeen kanssa tai valuta kastiketta koristeeksi päälle.




Eläimilläkin oli joulu, kettuterrieri oli kiltisti ja tarkkaavaisesti mukana lahjojen jaossa. Ja kyllähän sieltä löytyikin myös herkullinen possunkorvapaketti.









Edellisen postaukseni kommenteissa toivottiin suklaa-rahkakakun reseptiä, kakku onkin tosi yksinkertainen valmistaa ja tosi herkullinen! Tässä sen resepti:




Suklaa-rahkakakku

Resepti on ikivanhasta "Hyvä kokki"-keittokirjasta.

2 munaa
1 1/2 dl sokeria
250 g maitorahkaa
150 g margariinia sulatettuna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl vanilliinisokeria
1 dl hasselpähkinärouhetta
1 dl rouhittua talosuklaata

Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää taikinaan vuorotellen rahkan ja sulatetun margariinin kanssa. Lisää lopuksi pähkinä- ja suklaarouhe. Paista kakku voidellussa, korppujauhotetussa vuoassa (1,5l) 175 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla 50-60 minuuttia.


Toivottavasti kaikilla blogiani seuraavilla on ollut hyvä joulu. Uutta vuotta juhlimme ystäväperheemme kanssa yhdessä kotonamme ja sitten edessä onkin miehen ja minun 10-vuotishääpäivän juhlimista kahdestaan Lontoossa. 




21.12.2013

Joulun odotusta


Viime jouluna olimme Italiassa viettämässä joulua miehen puoleisen suvun kanssa. Silloin Hollannin kodissa en tehnyt paljoa jouluvalmisteluja, ostin muutaman uuden Mailegin koristeen ja kotona oli pieniä asetelmia ja parvekkeella kuusi valoineen. Meidän parvekekuusi keräsi vilkkaan kadun varressa katseita, amsterdamilaiset eivät ole niin innokkaita jouluvalojen käyttäjiä kuin suomalaiset, joten pimeään vuodenaikaan kuusemme erottui hyvin tummassa kaupunkimaisemassa. 

Tämän joulun vietämme täällä vuokra-asunnossa, saamme vieraaksemme vanhempani ja veljeni. Pidämme miehen kanssa jouluruokien valmistamisesta ja muutenkin juhlien emännöinnistä ja isännöinnistä, joten toivottavasti seuraavina vuosina voisimme järjestää isommallekin sukulaisjoukolle suuret joulujuhlat uudessa kodisamme. 

Olen valmistellut joulua lasten kanssa hiljalleen jo pidemmän aikaa, marraskuussa teimme mehiläisvahakynttilöitä, jotka nyt jouluna valaisevat pienen kotimme. Viime viikolla leivoimme pakkaseen englantilaisen hedelmäkakun ja suklaa-rahkakakun (joka kylläkin meni heti parempiin suihin). Piparkakkuja on leivottu pariin kertaan. Eilen leivoin tyttäreni kanssa isoja sydämen muotoisia pipareita ja suklaa-rusina-kirsikkakakun, johon lisäilin kaikenlaisia aineksia, joita oli jäänyt yli viime viikon kakuista. 

Joulukinkun mies haki pari päivää sitten Perkkiön tilalta Paimiosta. Kinkun eettisyys on meille tärkeää ja Perkkiön tilan suomalaiset maatiaissiat elevätkin mukavilla laitumilla. Tässä linkki Turun sanomien juttuun tilasta: "Perkkiön tilalla kasvaa onnellisia sikoja".

Joulusiivouskin on jo tehtynä ja melkein kaikki lahjat hankittuna. Paketoimme lasten kanssa yhdessä sukulaisten lahjoja, vaikka lasten tekemistä paketeista tuli melko ruttuisia, ovat ne kortteineen ja itsekeksittyine runoineen minusta tosi ihastuttavia.

Pienessä kodissa on mukava laittaa joulua kun muutamilla koristeilla, valotähdellä ikkunassa ja sytytetyillä kynttilöillä koti tuntuu olevan jo kokonaan jouluun koristeltu. 


Lasten tekemät joulukoristeet ovat kunniapaikoikoilla, meidän joulukoti ei tosiaan ole tiukasti teemaväritetty tai muutenkaan vain aikuiseen makuun tyylikkäästi stailattu, minusta on ihana seurata miten lapset rakastavat joulua ja osallistuvat koristeluun ja muihin jouluvalmisteluihin.

Tänään lähdemme hakemaan mun synttärilahjaa, olen syntynyt viikkoa ennen jouluaattoa. Saan mieheltäni lahjaksi satavuotiaan karmituolin, käymme samalla myös Rakennusapteekissa hakemassa tuolille uutta maalia, joten mukavaa puuhastelua tuolin kunnostuksen parissa on tiedossa vielä ennen jouluaattoa. 





18.12.2013

Joululahja WoodMoodilta


Tänään laskujen sijaan postilaatikossa odottikin joulupaketti. WoodMoodin Markku oli lähettänyt meille Perinnemestarin Klapikirjan. Kiitos Markulle muistamisesta, kirja on todella tarpeellinen meidänlaisillemme ensikertalaisille perinnerakentajille :)

Klapikirjassa on esitelty Polttopuiden teon ja varastoinnin lisäksi perinteistä puulämmittämistä, ja esimerkiksi kaakeliuunien, leivinuunien ja muiden perinteisten puusijojen erityispiirteitä.


Tästä linkistä pääsee katsomaan WoodMoodin sivuja: www.woodmood.fi

16.12.2013

Keittiöasioilla Fiskarsissa

Sunnuntaina kävimme viemässä posliinisen tiskialtaan Fiskarsiin meidän keittiötä tekevälle puusepälle.  Kylä oli todella kaunis, vanhat rakennukset ja vanhan kulttuurimaiseman idylli jouluun koristeltuna olivat aivan kuin joulusadusta. 

Tiskialtaan lisäksi verstaalle oli saapunut myös puutavara. Kuvassa näkyy siis koivupuinen keittiömme :)






8.12.2013

Tee se itse -puulämmitys


Saunatonttuko se siinä kiuasta sytyttelee? Ei vaan sehän on Pömpelin isäntä ja isäni kellariin kierrätysmateriaaleista rakentama puulämmitys. Savut menevät pitkää putkea pitkin kissanluukun kautta ulos ja perustukset kuivuvat vaikka ulkona on kylmää ja kosteaa. Ja oman maan puita riittää poltettavaksi.

Vanhasta kiukaasta tehty kamina on ollut myös mukava lämmöntuoja miesten kahvitauoille ja makkaratkin siinä saa paistettua. Ja olipa tänään pimeässä illassa tunnelmallista kun lapset laskivat pihalla mäkeä ja lämmittelimme miehen kanssa bunkkerin sisällä tulen ääressä.





6.12.2013

Pihamaa

Ennen



Jälkeen


Talon ympärillä olleet kaivannot on saatu umpeen ja tilalla on pihamaa. Ylempi kuva etupihalta on keskiviikolta, jolloin miehet olivat saaneet jo maanpinnan aika ylös. Eilen sitten homma saatiin valmiiksi, juuri ajoissa, koska tänään pihaa peittää jo lumikerros.

Tuntui ihmeelliseltä miten syvät kuopat ja kellarin seinät ovat piilossa, ja maa talon ympärillä näyttää siltä kuin siihen ei olisi koskettukaan. Tarkoituksenamme oli asetella maamassat talon ympärille mahdollisimman luonnollisesti, haimme orgaanisia muotoja, jotka eivät muodostaisi maisemaan voimakkaita linjoja. 

Kulku mäkeä ylös pääovelle muodostui luontevaksi, sisääntulo talolle on lähes suora ja ohjaa tulijan oikeaan kohtaan taloa.

Alanurkassa näkyy hieman kiviä, jotka toimivat pengerryksenä, kiviä asetellaan vielä lisää, alanurkan kulmaan asti.

Kellarin ovelle oli myös aseteltu hieno tasainen askelkivi, joka tuo mukavasti perinteistä ilmettä kellarinkin sisäänkäynnille.